NEUE PHILHARMONIE WESTFALEN

Anne SCHWANEWILMS, sopraan

F. SCHREKER: Phantastische Ouverture Op.15
R. STRAUSS:
Lieder für Sopran und Orchester:
Malwen-Morgen-Allerseelen-Traum durch die Dämmerung-
Das Rosenband-Waldseligkeit.
G. MAHLER: Symfonie nr. 4

RASMUS BAUMANN

Studeerde in Essen (piano), Frankfurt (dirigeren) en in Bochum (kerkmuziek). Begon zijn dirigentenloopbaan aan het Aalto-Theater in Essen, eerst als Solorepetitor en daarna als tweede Kapellmeister. Op hetzelfde moment was hij koordirigent te Bochum.

Vervolgens werd hij gastdirigent van het Bochumer Symphoniker en tussen 2003 en 2008 werd hij benoemd als eerste Kapellmeister van het Staatstheater Kassel. Sinds 2014 is hij Generalmusikdirektor van de Neue Phiharmonie Westfalen. Zijn veelzijdige repertoire reikt van de barokopera’s naar de Italiaanse en Duitse opera’s van de 19de en 20ste eeuw tot aan de operettes en de musicals.

Rasmus Baumann staat regelmatig op de dirigeerbok van de Rundfunkorchestern BR en WDR, de Duisburger en Stuttgarter Philharmonikern, de Nürnberger en Hamburger Symphoniker, de Komischen Oper Berlin, de Hamburgischen Staatsoper en het Opernhaus Frankfurt. In 2014 dirigeerde hij een eerste maal het vermaarde London Symphony Orchestra. Binnen de uitgeverij Bärenreiter-Verlag werkt hij aan uitgaves van bekroonde pianostukken. Hij is een veel gevraagde gastdirigent en docent aan verschillende Musikhochschule.

ANNE SCHWANEWILMS

De Duitse sopraan Anne Schwanewilms is bijzonder succesvol op de scènes van de internationale operahuizen. Zij wordt gelauwerd als één van de beste vertolksters van de liederen van Richard Strauss. The Guardian schreef in 2004 over haar meesterlijke, onfeilbare instinct voor het kleinste detail in de frasering en timing. Een ander gezaghebbende internationale krant schreef over haar briljante, warme en verfijnde interpretaties. Legendarisch zijn nu al haar operarollen van Richard Wagners’ Elsa uit Lohengrin en Elisabeth uit Tannhäuser, Madame Lidoine uit Dialogues des Carmélites van Francis Poulenc, Marie uit Wozzeck van Alban Berg, Desdemona uit Otello van G. Verdi en het prachtige repertoire van de Richard Strauss liederen.

Haar succesrijke DVD en CD opnames zijn Die Frau Ohne Schatten – Salzburger Festspiele 2011, Der Rosenkavalier – Staatskapelle Dresden 2007, Dialogues des Carmélites – Hamburg Staatsoper 2008, Die Vier letzte Lieder van R. Strauss, liederen van R. Schumann en H. Wolf en haar meest recente, erg gelauwerde Wagner CD. In 2002 werd Anne Schwanewilms verkozen door Opernwelt tot zangeres van het jaar en in 2014 ontving zij een Grammy Award voor de beste opera opname van het jaar Elektra- R. Strauss. Tijdens de prestigieuze Bayreuther Festspielen 2017 genoot haar rol van Elsa bijzondere weerklank.