CASCO PHIL & VLAAMS RADIOKOOR

Donderdag 23 november 2023 - 20.15u


Jan SWEIGER, dirigent
Annelies VAN GRAMBEREN, sopraan
Sandra PAELINCK, mezzosopraan
Stephan ADRIAENS, tenor
Charles DE KEYSER, bas

Programma
F. SCHUBERT: Symfonie nr. 8 Onvoltooide
G. LIGETI: Lux Aeterna
W.A. MOZART: RequiemJAN SWEIGER

De Oostenrijkse dirigent Jan Schweiger leidt het Koor van Opera Vlaanderen sinds januari 2014. Hij studeerde zang, koor- en orkestdirectie aan het Mozarteum Salzburg. In 2003 werd hij lid van het Arnold Schönberg Chor, waar hij samenwerkte met dirigenten zoals Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Ádám Fischer en Sir Simon Rattle. Vanaf 2007 werd Jan Sweiger koorleider van het Operakoor in Heidelberg. Vandaag beheerst hij een veelzijdig koorrepertoire, als zanger en dirigent.

Bij Opera Vlaanderen gidste hij het koor al door talrijke producties, waaronder Lady Macbeth van Mtsensk, Elektra, Tannhäuser, Armida, La Bohème, Idomeneo en Otello (in de versies van Verdi en Rossini). Hij nam tevens de muzikale leiding op zich van Così fan tutte, Die Zauberflöte en Faurés Requiem in een bewerking van Wim Henderickx. Recent leidde Schweiger het Koor in succesvolle producties van Das Wunder der Heliane, Le Duc d’Albe, Falstaff, Parsifal, La Clemenza di Tito, De Speler en Lohengrin.

operaballet.beVLAAMS RADIOKOOR

Sinds 1937 is het Vlaams Radiokoor een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. De stem is de ultieme vertolker van onze emoties, en het Vlaams Radiokoor is één van haar grootste ambassadeurs.

Sinds het seizoen 19-20 heeft Bart Van Reyn de leiding over het radiokoor als muziekdirecteur. De gedeelde passie voor barok en hedendaags repertoire, het geloof in de stem als ultieme vertolker van onze emoties, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt.

vlaamsradiokoor.be