BRUSSELS PHILHARMONIC

Donderdag 21 november 2019 - 20.15u

Jiří ROŽEŇ, dirigent
Victor JULIEN-LAFERRIÈRE, cello (finalist KEW)

A. DVORAK: Celloconcerto Op.104
A. DVORAK: Symfonie nr. 7

JIŘI ROŽEŇ

Een nog jonge en veelbelovende dirigent binnen zijn generatie. Finalist van de Nestlé Competition, de Salzburg Festival Young Conductors Competition en ook van de Donatella Flick Conducting Competition. Geboren in Praag in 1991 vervolmaakte Jiří Rožeň zich na zijn muziekstudies in de kunst van het dirigeren. Dit deed hij in Praag, Salzburg, Hamburg, Zürich en Glasgow. Dirigenten als Daniele Gatti, Bernard Haitink, David Zinman en Peter Eötvös waren zijn leermeesters. Al vlug werd hij assistent-dirigent van het BBC Scottish Symphony Orchestra.

Hij werkte samen met de BBC Proms en het Edingburgh International Festival. Tijdens het seizoen 2018-19 stond hij aan het hoofd van orkesten als: Deutsches Symphonieorchester Berlin, BBC Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, Czech Philharmonic, Wiener Concert-Verein, Hiroshima Symphony Orchestra,...

Hij is sterk verbonden met de muziek van zijn geboorteland Tsjechië. Componisten als Josef Suk, Leos Janácek, Bohuslav Martinû, Viktor Kalabis staan dan ook frequent op zijn programma. “one should also highlight the great shape of the Janácek Philharmonic Orchestra who delivered one of their best ever performances under Jiří Rožeň .” OPERA PLUS

www.jirirozen.com

VICTOR JULIEN LAFERRIÈRE

Victor Julien-Laferrière begon zijn studies aan het Conservatorium van Parijs en studeerde vervolgens bij Heinrich Schiff aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen, en aan het Mozarteum van Salzburg bij Clemens Hagen. Daarna vervolmaakte hij zich nog aan The International Music Academy-Switzerland opgericht door de beroemde Seiji Ozawa.

In 2012 won hij de Eerste Prijs van de Prague Spring Competition. Samen met Adam Laloum en Mi-Sa Yang richtte hij het Trio Les Esprits op, dat resideert bij de Fondation Singer-Polignac en in 2014 een eerste cd uitbracht bij Mirare. Een cd met sonates, opgenomen met pianist Adam Laloum bij hetzelfde label, kreeg in 2016 een Diapason d’Or. In 2017 werd hij winnaar van de vermaarde Koningin Elisabethwedstrijd Cello.

Tom Janssens schreef erover in De Standaard als volgt: “ Zijn bescheiden, eigenzinnige vertolkingen imponeerden niet met grote gebaren of virtuoos vertoon, maar met exquis cellospel…Uitmuntend musicus, klankarchitect, verdiende winnaar ! “ Victor Julien-Laferrière concerteerde al met verschillende Europese orkesten en vertolkt kamermuziek met grote namen als: Augustin Dumay, Renaud Capuçon, David Grimal en Antoine Tamestit.

www.victorjulienlaferriere.com